Mi az, ami mozgat a tanulásban? A motiváció szerepe

Fontos, hogy mielőtt belekezdesz a tanulásba, érdemes megvizsgálni milyen mozgatórugóid vannak, amiért hajlandó vagy mozgósítani energiádat, erőforrásaidat.

Miért is fontos tisztázni a tanulási motivációt? Ha ezzel tisztában vagy, és folyamatosan képes vagy emlékeztetni magad rá, hogy miért is hozol nap mint nap erőfeszítést, akkor a monotonabb, és kevésbé élvezetes tanulási részeknél is megőrizheted a kitartásod, ami elengedhetetlen a hosszú távú sikerhez.

A tanulási célt miért érdemes kitűzni? Ha van célod, amit szeretnél elérni, akkor figyelmedet összpontosítani tudod, gyorsabban tudsz döntéseket hozni, ezáltal gyorsabban és az általad kitűzött irányt folyamatosan figyelembe tartva haladni. 

A tanár,  de akár a szülő, vagy egy-egy barát is, mint kísérő folyamatosan emlékeztethet az eredeti szándékodra, segíthet kapcsolódni motivációddal, és ezáltal azt megerősítve támogathat célod elérésében. Sőt te is válhatsz valakinek a támogatójává, társává abban, hogy elérje célját, és a támogatás által megőrizhesse kitartását, kedvét hogy erőfeszítéseket tegyen.