Empátia-labor: nézzük meg, hogy mik a személyes fejlődés legnagyobb pszichológiai gátjai?

Legtöbbször elég, ha a fejlődés útjában álló akadályokat hárítjuk el.  Összegyűjtöttem pár olyan belső akadályt, amit a saját tanulásom, és a másokkal való foglalkozás során tapasztaltam meg. Nézzük meg közösen, hogy mi hátráltathat bennünket a változásban, valamint az új készségek elsajátításában.

 

  1. kudarckerülés – gyenge önértékelés

Ha saját magunk értékességét folyamatosan a teljesítményünkhöz, és sikereinkhez kötjük- nem alakulhat ki a kísérletezés, és a gyakorlás szabadsága- ahol szembe kell néznünk azzal, hogy formálódásban vagyunk, és nem vagyunk tökéletesek. 

Nagyon fontos megvizsgálni, hogy mihez kötjük saját értékességünket, és mennyire vagyunk szabadok arra, hogy a kudarcok ellenére sem sérüljön saját értékességünkbe vetett hitünk.

 

2. szégyentől /megszégyenítéstől való félelelem

A szégyen annyira erős érzés, ami megsemmisítőleg hat az egyénre- arra kényszerít, hogy ne vállaljuk fel magunkat, ne mutassuk meg azt, akik valójában vagyunk. 

A megszégyenítéstől való félelem, hogy kinevetnek, hülyének néznek, megbélyegeznek megakadályozhatja, hogy kérdéseinket feltegyük, és szabadon felvállaljuk azt, ha valamit nem tudunk. 

Nagyon fontos, hogy mind a tanár, mind a diákok tudatában legyenek annak, hogy felelősségük van abban, hogy olyan légkört alakítsanak ki, ahol szabadon lehet hibázni, kérdezni- és senkinek nem kell attól tartania, hogy megszégyenül.

 

3. megerősítés és sikerélmény hiánya

Ha hosszú ideig nem élünk át sikerélményt, és hogy értékes az, amit csinálunk, akkor könnyen elbizonytalanodhatunk, meghátrálhatunk. 

Nagyon fontos, hogy saját magunk barátaivá váljunk azzal, hogy bátorítóan beszélünk saját magunkkal, észrevesszük az apróbb sikereinket is, és olyan emberekkel vesszük magunkat körül, akik partnerek egy érzelmileg biztonságos környezet létrehozásában.

 

4. azt sem tudom hol kezdjem el- tájékozódási nehézség, vagy esetleg az alapok hiányoznak

Ilyenkor jön jól egy tanár vagy mentor, aki már bejárta azt az utat, amit te is készülsz bejárni, és van egy belső térképe ahhoz, hogy mire érdemes figyelni, hogyan lehet reálisan eljutni a célhoz, és milyen buktatókra számíthatsz.  

 

Lehet olyan belső akadály, ami kimaradt. Téged mi akadályoz meg a tanulási céljaid elérésében?  Várom a kommenteket:)